Juweliers

Comfortabel watersporten met een goede zeiljas

zeiljas plaatje

Als je lekker tijd gaat doorbrengen op het water is het niet zo dat je altijd lekker in de korte broek en het t-shirt. Vaak is het daar nog wat te fris voor. Goede zeilkleding en dus ook een goede zeiljas is dan belangrijk. Belangrijk omdat nat worden er snel voor zorgt dat je lichaamstemperatuur naar beneden gaat met het risico op onderkoeling. Toch is een zeiljas niet voor iedere vorm van watersport geschikt. In een eenmansklasse zeilboot bijvoorbeeld is een zeiljas niet echt geschikt. Je wordt hierin namelijk wat meer beperkt in je bewegingsvrijheid. En als je in het water beland blij je niet droog en heb je er dus niet veel aan. Kortom de hoogste tijd om er wat meer over te vertellen in dit blog.

Voor welke vorm van watersport is een zeiljas geschikt?

Je ziet dat een zeiljas het meest gedragen wordt op een jacht. Bij het zeilen op een jacht heb je te maken met wat buiswater, maar zal je niet zo snel direct in het water belanden. Dit kan wel als de omstandigheden echt ruig zijn. Als dit het geval is, is het aan te raden om een zogenaamd droogpak te dragen en overigens ook een goed zwemvest. Als je te water raakt kan het namelijk best een tijdje duren voordat ze je opgepikt hebben uit het water. Met een droogpak blijf je droog en zal je dus niet snel onderkoeld raken. Bij normale omstandigheden is het afdoende om een goede zeiljas met een goede zeilbroek te dragen. Een goede zeiljas is gemaakt van water en winddichte stof uiteraard. Daarnaast zit er vaak een goede kraag op waar een capuchon in zit. Vaak is dit een wat luxere uitvoering dan in de gemiddeld regenjas. Zo zit er vaak nog een soort cap aan vast die ervoor zorgt dat er wat minder buiswater in je geschikt terecht komt en kun je deze redelijk strak aantrekken zodat de capuchon niet snel afwaait.

Een zwemvest bij je zeiljas

Uiteraard is het verstandig om een zwemvest te dragen als je gaat zeilen op een jacht. Een ongeluk op een jacht zit in een klein hoekje en je kunt zomaar op een onverwacht moment te water raken en daarbij kan een zwemvest je leven redden. In sommige gevallen zit het zwemvest in de zeiljas geïntegreerd. Je kunt deze zelf opblazen en ook weer leeg laten lopen. Er zijn ook reddingsvesten die zichzelf opblazen op het moment dat je te water raakt. Deze zijn ook zeer geschikt voor het zeilen op een jacht.

About Werkenvanuitjehart