Na jaren voor verschillende grote bouwbedrijven te hebben gewerkt heb ik de knoop doorgehakt, ik wil mijn eigen baas worden! Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het ontslag nemen en een eigen bedrijf oprichten is niet heel lastig, maar wat moet je verder allemaal regelen? Werken als ZZP’er geeft heel veel voldoening, maar houd er rekening mee dat er veel geregeld moet worden. In deze blog zal ik uitleggen waar je allemaal aan moet denken als je als ZZP’er wilt werken in de bouwsector.
Klanten
Voordat je ervoor kiest om als ZZP’er te gaan werken in de bouwsector is het belangrijk om te weten of er wel klanten zijn voor jouw specialisatie. Als je bijvoorbeeld een asfaltaanlegger bent is het niet heel handig om als ZZP’er te gaan werken. Dit soort klussen worden namelijk enkel door de grote bouwbedrijven gedaan. Als je elektricien bent is het bijvoorbeeld veel eenvoudig om klanten te vinden en dus een succesvolle zelfstandig ondernemer te worden. Kijk dus goed naar de markt waar je in opereert of je diensten wil aanbieden en of het haalbaar is om als zelfstandige ondernemer aan klanten te komen.
Apparatuur
Grote bouwbedrijven hebben diepere zakken. Ze kunnen hierdoor heel veel dure en moderne apparatuur kopen. Als zelfstandige is het bijvoorbeeld lastig om sommige apparatuur zelf aan te schaffen. Kijk dus goed voordat je zelfstandig wilt gaan werken of je instaat bent om alle benodigde apparatuur aan te schaffen die jij nodig hebt voor je werkzaamheden. Houd er ook rekening mee dat je zelf moet zorgen voor bepaalde verplichte kledingvoorschriften zoals een helm of speciale werkschoenen voor in de bouwsector.
Verzekering
Als zelfstandige moet je ervoor zorgen dat je jezelf verzekerd voor verschillende zaken. Allereerst kan het handig om een speciale ziekteverzekering af te sluiten. Als je namelijk ziek bent als zelfstandige is er niemand die jouw loon door zal betalen. Je kan door een ziekte of ongeval dan direct je gehele inkomen verliezen en dat is een groot risico. Ook moet je ervoor zorgen dat je verzekerd bent voor ongevallen die kunnen plaatsvinden tijdens het werk. Iedereen is in Nederland verplicht om zichzelf te verzekeren tegen ziektekosten, maar als jij schade bij iemand anders veroorzaakt kan het zijn dat jij aansprakelijk wordt gesteld door de verzekeraar. Als jij niet verzekerd bent voor dit soort schade naar derden toe kan de schade in de duizenden euro’s lopen. Ook moet je er rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opbouw van je pensioen.