werkenvanuitjehart.nl

Als buiten werken je gelukkig maakt

Office space

In de jaren 90 was er een groot aantal films waar er het leven als loonslaaf in een groot bedrijf belachelijke werd gemaakt. Zo was er Fight Club waar de hoofdpersoon een vechtclub begint en niks meer om zijn kantoorbaan geeft. Maar de leuke comedy Office Space is mij persoonlijk altijd bijgebleven. In de film heeft het personage een absolute hekel aan zijn baan en dit maakt hem diepongelukkig. Daarom besluit hij naar een therapeut te gaan die hem hypnotiseert waardoor hij plotseling compleet kalm is. Hij gaat naar zijn werk maar doet precies waar hij zelf zin in heeft.

Uiteindelijk begint de hypnose uit te werken en besluit hij om zijn werk te belazeren en samen met twee collega’s die bijna ontslagen te worden heel veel geld uit het bedrijf te stelen. Dit gaat bijna mis en ze raken compleet in paniek door de angst om gepakt te worden. Desondanks hoeven ze zich geen zorgen te maken omdat gelukkig de idioot van het bedrijf zo kwaad wordt omdat hij de hele tijd wordt weggepest dat hij besluit het gehele bedrijf op te blazen. De hoofdpersoon realiseert zich aan het einde van de film dat hij veel gelukkiger is met het simpele werk van puin ruimen van zijn vroegere bedrijf. Zolang hij maar lekker buiten kan werken in de zon vindt hij het allemaal prima.

Buiten werken

De film doet me altijd maar weer denken hoe belangrijk het is om werk te doen wat je leuk vindt. Veel mensen denken dat als ze een miljoen euro zouden hebben ze nooit zouden werken. Maar dit is de verkeerde instelling want dan doe je niet het juiste werk. Als wat je wilt is een vuilcontainer huren en bij een bouwplaats gaan werken, dan moet je dat doen. Veel mensen zitten in het verkeerde werk omdat ze denken dat ze hier meer kunnen verdienen. Maar hoeveel je ook verdiend meestal zul je gewoon moeten blijven werken. En aangezien het leven kort is en je veertig uur per week werkt ben je een groot deel van je leven met dezelfde bezigheid druk.

Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat je werk leuk is. Dus kies voor werk waar je van houdt, zelfs al is het buiten werken, ergens waar je minder zou verdienen dan als je netjes op een saaie kantoorbaan zou zitten. Het leven is te kort om te veel tijd aan rotwerk te verliezen.

Mobiele versie afsluiten